Koй тип cлyшaлĸи ca нaй-пoдxoдящи зa мeн? Kaĸъв тип cлyшaлĸи тpябвa дa ĸyпя? Kaĸвo oзнaчaвaт paзличнитe xapaĸтepиcтиĸи нa cлyшaлĸитe?
Πoлyчaвaмe тeзи зaпитвaния eжeднeвнo, ĸoгaтo cтaвa въпpoc зa paзличнитe видoвe cлyшaлĸи, ĸoитo cъщecтвyвaт днec. Haяcнo cмe, чe caмo тъpceнeтo пo ĸлючoвa дyмa „cлyшaлĸи“ в Gооglе или няĸoй oт caйтoвeтe зa oнлaйн пoĸyпĸa нa мyзиĸaлни aĸcecoapи, ĸaтo нaшия, мoжe дopи дa нaпpaви тoзи пpoцec oщe пo-тpyдeн, oтĸoлĸoтo дopи в нaчaлoтo нa вaшeтo тъpceнe, тъй ĸaтo нaчинитe, пo ĸoитo мoжeтe дa oгpaничитe тъpceнeтo нa cлyшaлĸи, cтaвaт дocтa cлoжни и в ĸpaйнa cмeтĸa oбъpĸaни.
B тaзи cтaтия щe зaдълбaeм в пoдpoбнocти, oтнocнo paзличнитe видoвe cлyшaлĸи, зa дa ви пoмoгнeм дa paзбepeтe ĸaĸвo oзнaчaвaт вcичĸи тeзи eпитeти, ĸaтo „еаr“, „іn“ и „оvеr“, щo ce oтнacя дo xapaĸтepиcтиĸитe нa дaдeн чифт.
Ocнoвнo, мoжeм дa paздeлим видoвeтe cлyшaлĸи нa cлeднитe типoвe:


Затворен тип слушалки (Closed-Back)

Слушалки AKG K275 Слушалки AKG K275 Любимите слушалки от затворен тип, са чудесен избор за тези, които искат да блокират всякакъв периферен шум, когато използват своите слушалки, независимо от предназначението им. Този вид освобождава шума около вас, за да запази музиката без никакви външни смущения, независимо от околната среда, и в същото време създава изолирано аудио изживяване, така че само вие да чувате звуците, които искате да чуете. Това прави затворените слушалки чудесни за тези, които искат да чуят всяка подробност от музиката, която слушат, и да се погълнат изцяло в слушателското изживяване.


Този тип слушалки са силно предпочитани и носени от музиканти по време на запис, също както студийните слушалки, поради способността им да блокират всички външни шумове и да усъвършенстват нотите в инструмента или вокалиста. Те имат малко или никакво изтичане на шум, което означава, че много малко звук изтича в околната среда (всеки изтекъл звук в микрофона ще започне да създава пречки на записа - помислете за певец, който слуша инструменталите в слушалките си, докато пее - не, не искате този слаб и дразнещ шум да попада в записа). Освен за музикантите, затворените слушалки са идеални за тези, които предпочитат лично изживяване при слушане или при използване в обстановка, в която не искате да безпокоите околните.


Слушалките от затворен тип се предлагат, както във вариант "около ухото" (Over-Ear), който покрива напълно ухото, така и в по-малкия вид - "на ухото", който лежи леко върху самото ухо (и двата вида са обяснени малко по-напред в статията). По отношение на дизайна, те обикновено са по-обемни от повечето видове слушалки и се носят над главата, но за тези, които нямат нищо против размера им, те ще произведат отличен и висококачествен звук в широк диапазон от приложения за почти всеки потребител на слушалки, давайки гъвкава изработка и достатъчно подходящи, за да са на първо място в нашата статия.

Отворен тип слушалки (Open-Back)

Слушалки K612 Слушалки K612 Тук започва популярната драма при избора на отворен срещу затворен тип слушалки.
Както става ясно от името, слушалките с отворен гръб не са „затворени“, a вместо това имат „отворени“ чашки за ушите, които позволяват на някои звуци да се чуят в околната среда. Този тип слушалки възпроизвежда много "по-въздушен" и "отворен" звук, който прилича повече на слушане на музика от тонколони, в една стая (ако трябва да изберем най-точната аналогия), вместо на слушане на напълно изолиран звук, както при затворените слушалки. И така, защо някой би искал този тип "отворен звук" с изтичащ такъв през слушалките навън? Каква стойност ни дава това?


Този вид слушалки е избор номер едно за тези, които смесват и мастерират в студиото. Поради отворената конструкция, това изтичане, което се създава, всъщност е предпочитано от аудио инженерите, защото позволява миксът да остане и точен и да се избегне натрупването на определени честоти, което често се случва в затворените слушалки. Човек, който се занимава със смесване и мастериране, се нуждае от точност и „плосък звук“ без допълнителни украшения. Това дава повече увереност, за да се доверят на това, което реално чуват с ушите си. Макар и чудесни за звукоизолация, слушалките от затворен тип, след известно време на слушане, ще започнат да поддържат по-ниски честоти в чашките за ушите (което е предпочитан ефект, от някои потребители).


Много аудиофили предпочитат слушалките от отворен тип, защото въпреки че не смесват или мастерират в професионално студио, се нуждаят от този истински, плосък звук, за да могат да чуят точно това, което изпълнителят е искал да изпита слушателят. Ако не искате хората да чуват подкаста или песента, която слушате - тези вероятно не са слушалките за вас. Ако обаче не ви вълнуват хората около вас, които чуват звука, този тип слушалки е страхотен. Също така, обикновено се създава по-малко налягане при носене на този вид слушалки, което може да ги направи по-удобни за използване при дълги периоди от време. Слушалките от отворен тип, подобно на слушалките от затворен, могат да се предлагат в стил около или "на ухото“. Има и още по-рядък тип, наречени полуотворени слушалки, които, както се досещате, комбинират и двата вида, като имат дизайн, който е само леко отворен, за да позволи малкото изтичане на звук и същевременно звукова изолация.


* Забележка: Препоръчваме да имате под ръка и двата типа слушалки тогава, когато се занимавате със собствено създаване и обработване на музика. Винаги може да чуете нещата от друг ъгъл, като смените чифта слушалки, докато обработвате вашето парче.

Слушалки "на ухото" (On-Ear)

Позиция на слушалките спрямо ушите Позиция на слушалките спрямо ушите Както подсказва името, слушалките, които се разполагат на ухото, минават над главата и се опират в горната част на ушите. Първо бяхме малко объркани, когато ставаше въпрос за слушалки „на“ и „около“ ухото (изброени по-нататък), така че за да обобщим това, което искаме да кажем, помислете за тях по следния начин: слушалките "на ухото" (On-Ear) са малко по-малки (почти колкото размера на вашето действително ухо) и се разполагат спокойно върху ухото, докато слушалките около ушите са малко по-големи, така че чашките могат да погълнат ушите ви и да ги обградят с мека подложка. И така, защо съществуват тези разлики?


Известни също като Supra-aural слушалки, дизайнът „на ухото“ е малко като слушалките от отворен тип, което позволява на някои звуци от околната среда да излязат (както и да влязат), за разлика от вида „около ухото“, който е много по-добре при блокиране на външни звуци, ако хората са загрижени за тази често използвана фраза „звукова изолация“. Този стил слушалки обикновено е доста удобен и не ви кара да се потите толкова, колкото някои от моделите „около ушите“. Те почиват на ушите ви, така че е важно да си купите удобен чифт, който не притиска твърде много ушите ви (въпреки, че някои хора всъщност харесват това чувство).


Те са и по-леки от модела „около ухото“, който създава по-малко натиск върху горната лента, която ще лежи върху главата ви. Моделите „на ухото“ (On-Ear) могат да се различават значително по отношение на качеството, но ако се сдобиете с един от по-висококачествените модели, те ще се представят едновременно добре и по двата параграфа: качество на звука и комфорт. В тази категория има много различни модели, които предлагат свои уникални специфики, но като цяло, този тип слушалки са може би най-динамичните, когато става въпрос за всичко-в-едно. В крайна сметка това се свежда до личните предпочитания - мнозина биха спорили по отношение на „качество на звука“ и „комфорта“ (два относително субективни атрибута за слушалките).

Слушалки "около ухото" (Over-Ear)

Слушалки около ухото BOYA BY-HP2 Слушалки около ухото BOYA BY-HP2 Както се вижда на снимката, слушалките „около ушите“ (или на места по-технически обозначени като „кръгови“) се побират в горната част на главата и над (както и около нашите ушни хрущяли, така че цялото ухо е “окупирано”), за да се съсредоточат върху звукоизолацията. Този стил слушалки е превъзходният модел за намаляване на шума, защото създават интимна среда между вас и звука, който слушате. Те са способни да ограничат изтичането на шум, което задържа звука, който слушате, и също така не позволява на звука от околната среда да ви пречи. Възможно е да се срещнат модели „около ушите“, които са от отворен тип, което им позволява да дишат и да позволяват звук да влиза и излиза. Въпреки това, този стил обикновено е затворен, тъй като те са предпочитани поради потенциалното им по-високо ниво на шумопотискане, изолиране и висококачествената звукова способност.


Те са доста удобни (особено ако изберете такива от по-висок клас, някои чаши дори са направени от кадифе и \ или кожа) и не притискат ушите, като някои от останалите видове. Те имат потенциала да ви изпотят, тъй като много малко въздух циркулира навътре или навън. Това е и най-обемният стил на слушалките, така че ако искате да спестите място, те може да не са за вас. Други обаче биха предпочели този по-обемен тип слушалки и действителното търсят това плътно прилепване (като възглавници, притиснати до страните на главата ви).


Обикновено те са по-тежки от други модели и могат да причинят умора в главата и ушите ви, когато ги носите продължително време, особено в студиото или с игри и др. Ако обаче нямате нищо против размера, ще можете да изключите света около себе си и да слушате музиката си в максимално чиста и аудио-интимна среда.

Слушалки "в ухото" (In-Ear)

Слушалки BOYA BY-AP4 Безжични Bluetooth слушалки тип "в ухото (ear-buds)" BOYA BY-AP4 Нека поговорим за преносимост, гъвкавост и удобство. В момента най-преносимият и популярен стил на слушалките са слушалки „в ушите“, или както някои ги знаят, „канални“. Това е един от най-бързо растящите видове в индустрията за слушалки поради лекотата на използване, ако не сте домашен, полупрофесионален или професионален студиен работник или звуков инженер. Тъй като вече технологията позволява по-високо качество на звука от по-малки устройства, тези модели успяха бързо да се подобрят, за да се конкурират с по-големите модели на и около ухото. За разлика от тапите за уши, които лежат на външния ръб на ушите ви, тези навлизат малко по-дълбоко в ушния канал, за да се настанят във вашите уши.


Ползата от това включва няколко фактора, като комфорт (поне за някои), звукоизолация и точност на звука. Мислете за тях като затворената версия на преносими слушалки. Този стил обикновено има много малко изтичане на звук, запазвайки звука в ухото ви и не допускайки външни шумове. Слушалките тип „в ухото“ обикновено имат силиконов накрайник за защита и повече комфорт. Този накрайник на ухото запълва ушния канал и позволява на звука от слушалките да влезе директно, като същевременно запазва повечето звуци от околната среда изолирани.


За тези, които обичат да слушат музика спокойно, особено докато пътуват, са в движение или дори във фитнеса - ето най-добрият вариант. Този модел може да има отлично качество на звука в зависимост от марката и класа и е предпочитан от много потребители.


Лека загриженост на потребителите е, че този вид слушалки може да бъде опасен за вашите уши, тъй като те са директно в ушния ви канал, но със защитата, която ни осигуряват и освен ако не повишите силата на звука възможно до краен предел с усилвател за слушалки, ще бъдете ДОБРЕ! Увреждането на слуха се причинява от силата на звука, а не от близостта на звука до ухото, така че ако силата на звука се поддържа на разумно ниво, в крайна сметка не трябва да има от какво да се страхувате.


П.С. Да, AirPods се считат за слушалки тип „в ухото“!

Слушалки с шумопотискане (Noise-Cancelling)

Слушалки AKG N60 NC Слушалки AKG N60 NC Чували сме за фразата „звукова изолация“, използвана за описване на модели слушалки от по-висок клас в маркетинговия свят, нали? Ами какво ще кажете за същото заглавие за шумопотискащи слушалки? Нека видим какво означава. С вградената специална технология те буквално активно намаляват звука, който чувате от обкръжението си, за да създадете тиха среда за слушане на вашата музика или звук. Начинът, по който малкият вътрешен двигател прави това, е като измерва по-ниските честоти на заобикалящата ви среда (всъщност има малък микрофон, вграден от външната страна на чашките за уши) и създава еднаква и противоположна честота, която отменя звука, който малкият микрофон улавя . Това изцяло елиминира този звук, преди дори да стигне до подложките за уши, за да се опита да влезе във вашите уши. За звуци с по-висока честота, повечето модели с шумопотискане използват звукоизолация, която предпазва от много от по-високите честоти или комбинация от двата метода.


Тази категория слушалки стана популярна за самолетни и други пътувания, тъй като блокира околните шумове от останалите пътници и високите честоти на двигателя на самолета (например). Този модел обаче може да бъде желан и за много други приложения - честно казано всяка употреба, за която можете да се сетите, освен музикална продукция или инженеринг, ако обичате. Те са идеални за всяка ситуация, в която може да искате да изключите напълно околните шумове, особено места, които ще бъдат „по-шумни“ от останалите. Като блокирате околния шум, вие можете да слушате музиката си, без да се разсейвате от околната среда. Въпреки че много модели „в ушите“ често се произвеждат с NC, комбинирането на технологията с, да кажем затворени слушалки може да ви даде най-доброто изживяване, когато става въпрос за изключване от външния свят или разсейване от околната среда.