Днес можем да намерим няколко имена, които определят един и същ инструмент – „Hang“, „Handpan“, „Pantam“, „Hang drum“ и много други. В тази статия ще разгледаме историята на тези имена и действителните физически и звукови разлики между тях.

Барабанът Hang – Швейцария, 1999г.

Ханг Инструментът Гхатам През 1999г. швейцарският перкусионист Рето Вебер посещава работилницата на производителя на Steelpan PANArt и му хрумва идеята да създаде „нов“ инструмент за него.
Той моли PANart да изградят нов вид инструмент, вдъхновен от Ghatam, комбиниран с традиционния „стоманен тиган“ от Тринидад, така че да може да свири на него с ръцете си като Ghatam.

През 2001 г. се ражда първият „Hang“

Ханг Ханг Името „Hang“ означава -ръка- на швейцарския диалект и е защитено за авторски права от Panart.
През 2001 г. PANart представя новия си инструмент, HANG, на Musikmesse Frankfurt. От този момент PANart започна да се фокусира повече върху създаването на Hanhhang (множествено число за Hang).

През 2014 г. PANart спира производството на „Hang“

Hang е описан на физическо ниво като по-малък инструмент от повечето Handpans на пазара. Обикновено се прави от 50-сантиметрова черупка, която има динг + 7-8 бележки около централната нота.

Пантам

Произходът на думата Pantam идва от Израел.
Очевидно името Hang или Handpan не се е наложило в Израел. Не е ясно кой е първият, който използва името Пантам в Израел, но малко след като Хангът се озовава в израелски ръце, започва да се описва като Пантам.
Pan’ отново произлиза от стоманените тигани в Тринидад. Но „Tam“ е красива комбинация от втория музикален инструмент, който вдъхновява създаването на инструмента – „GhaTam“.
Pantam може да се опише като инструмент с по-глинен звук, със силно тяло, което не произвежда много метални и високи честоти, като се фокусира повече върху основите и обертоновете на всяка нота.

Какви са действителните физически и звукови разлики между Hang, Handpan и Pantam?

Честно казано, този въпрос е философски и отговорът може да варира между производителите на тези инструменти.Някои биха казали, че Pantam има по-„глинен“ звук, подобен на Ghatam.Други биха казали, че Hang има специална рецепта за направата на инструмента, създаваща „уникалния“ му звук.
Handpan няма специфично качество, това е името, което остава сред публиката и привлича най-популярното внимание.

Хандпан (Handpan)

Хандпан Хандпан Sela Amara D Handpan се превръща в необходим и универсално разбираем термин, след като PANArt регистрира името Hang като търговска марка за своите музикални инструменти.Самото име е просто и ясно – Hand & Pan (Пан, символизиращ стоманения тиган от Тринидад).Днес повечето производители определят инструмента си като Handpan. Това става най-често срещаната и популярна дума за описание на инструмента, тъй като използването на името „Hang“ е защитено с авторски права. Описването на звука и физическите свойства на „Handpan“ е трудно. Причината е, че се използва от повече от 200 производители по целия свят, всеки със свои собствени строителни техники и възприятия за звук.

Заключение

Светът на тези инструменти все още расте ежедневно. Всеки ден  се разработват нови техники за оформяне на инструмента, нови материали, нови оформления. Възможностите са безкрайни и имаме късмет, че можем да живеем във времето, в което всеки ден се разработва и изследва нов музикален свят.
Все още е предизвикателство да се определи хандпанът по неговите качества или имена.Тези дефиниции се обработват и изследват от много производители по целия свят.
Тези инструменти могат да се използват за толкова много различни дейности – лично изследване, джем сесии, уроци по йога, медитация, емоционална работа и много други.
Ние в soundmart.bg предлагаме невероятните продукти то серията хандпан на немската марка Sela. Един от техните хандпани може да разгледате тук - Хандпан Sela Amara D