KORG Pa5X KORG Pa5X Несъмнено всички тръпнехме достатъчно дълго, докато не се появи официално на бял свят последният модел професионален аранжор на KORG, а именно Pa5X. Интернет се претрупа от спекулации, фалшиви снимки и видеа, докато вчера, на 30.06.2022г. от КОРГ официално публикуваха в сайта си страницата на KORG Pa5X

Любители, професионалисти, дори непривърженици на марката, бяха затаили дъх, в очакване на нововъведенията при поредната машина от серията. 

Всички предходни модели жънеха огромен успех, заради нововъведенията си, увеличаването на възможностите и подобряването на качеството на звука си. Предвид това, което ни предлага 5X, прогнозите са за още по-голям успех.

Аранжорите на KORG са модерни и изпипани във всяко едно отношение. Възможностите им са почти неограничени, саундът невероятен, а практическата работа с тях е по-лесна, отколкото с всяка друга марка на пазара. По-бюджетните варианти, като Pa700 и Pa1000 са също все още ненадминати в своя клас!

Нека разгледаме, обаче какви точно предимства, които ни предлагат от KORG в най-новия модел Pa5X...


 • 160 нотна полофиония и 160 осцилатора (за сравнение при KORG Pa4X - 128)

Без да задълбавяме в пояснения, за това какво точно са полифонията и осцилаторът, накратко можем да кажем, че това са основните фактори за качеството и детайлността при възпроизвеждането на звука на даден синтезатор. Тук, като характеристика те са най-много, в сравнение с всички останали модели.


 • Повече от 2200 фабрични звуци, 130 комплекта барабни;
 • РАМ памет - 4GB, еквивалентна на 8GB компресирани; (за сравнение при KORG Pa4X - 1.5GB, еквивалентна на 3GB компресирани)

Рам паметта е изключително важен компонент при работата с моделите на KORG. По-запознатите се сещат каква е "болката", когато рам паметта не достига, за да се интегрират нови звуци в аранжора. Въпреки технологията, която позволява компресиране и значително пестене на място, рам памет е необходима винаги и в този случай тя е в размер на завидните 4GB!


 • Дисплей 8" (за сравнение със 7" при KORG Pa4X);

При свирене на живо, по-голямата площ, от която се избират необходимите ресурси е от изключителна важност. Е, имаме я! :)


 • Повече от 600 вградени стила;
 • Версия с 88 клавиша с вграден hammer-action на клавиатурата;

При предходния модел нямаше такава версия. Явно от КОРГ са решили да зарадват и феновете на stage пианата.


 • Тегло - 15.1кг. за версията с 61 клавиша (за сравнение при KORG Pa4X - 13.9кг.);
 • Патентован "XDS Crossfade Dual Player" двоен Player, който е в състояние да смесва и прелива плавно от стилове към Midi файлове, от MIDI към mP3 и от стилове към стилове (което е уникално за този модел!)

"Свирачите" на живо, вече са пуснали една лека усмивка, виждайки тази нова функционалност. Много удобно, при работа с предварително подготвени програми, а и при свирене на живо, като цяло.


 • Вокален процесор по технология на Shift Audio;

От KORG са решили да заложат на друга фирма. Досегашните модели работеха успешно с T.C. Helicon процесори, но Shift Audio са също доста колосална фирма, в технологиите за аудио обработка. Допълнителен плюс тук е, че ще могат да се използват на живо нови вокални ефекти (за да се ориентирате по-лесно ще използвам следния пример - като при вокалите на ТоТо от СкандаУ).


 • Китарен процесор с 4 слота за ефекти със stompbox и amp симулации;

Освен всичко останало, ще ви заобичат и всички китаристи!


 • Звуци от Kronos, Nautilus и SV2;

Работните станции и синтезаторите на KORG са не по-малко популярни, мощни и модерни. Можем само да си представяме каква би била комбинацията, между функциите на аранжора и звуците на синтезатора.


 • Вход за микрофон и китара;

Освен стандартния вход за микрофон, вече има добавен и такъв за китара. Предполага се, че експериментите и с други инструменти няма да закъснеят.


 • 9 присвояеми плъзгача, 9 присвояеми бутона и 16 пада в Matrix частта;

Допълнителна свобода ще ви дадът и повечето напълно присвоями плъзгачи и бутони, също както и Matrix Pad частта, която е новост за модела.


 • Вградена памет от 1GB.

За сравнение, в предходните модели вградената, твърда памет беше опционална при 61 клавишните модели, докато тук разполагаме с 1GB.


 • Изцяло обновен потребителски интерфейс;

Последното, което ще споменем, но не и по важност!

От KORG винаги са държали на лесната, достъпна и опростена работа с техните аранжори. Това е доказана тяхна практика в годините, също както и редовното обновяване на операционните им системи. В Pa5X се очаква от КОРГ отново да са надминали себе си и да открием един нов свят, под вече добре познатите възможности.


Освен всички характеристики е видно от далеч и промяната в дизайна на аранжора. Отново в техен стил от KORG създават изключително елегантен и модерен дизайн на бутони и изнесени контроли, някои от които светят в различни, ярки цветове, с идеята при работа в по-затъмнени помещения, да се ориентирате полесно по панела.


Каквото и да се напише за продуктите на KORG винаги ще бъде малко. Успешната комбинация между звук, реалистичност, дизайн, технология, иноваторство, достъпност и цена са доказали марката в годините на многобройните музиканти и любители по света. С поредния топ модел от серията се убеждаваме отново в конкурентноспособността на фирмата, визията и отношението им към детайла.


Надяваме се тази статия да е внесла малко яснота по въпросите за новостите в KORG Pa5X и да ви е била полезна и интересна. Предварително ви благодарим, че я споделихте и на приятели :)


Разгледайте продуктите на KORG в нашия сайт и ако имате въпроси - не се колебайте да се свържете с нас!