"Пиано за палци", мбира и калимба са едно и също нещо! Това е древен инструмент с Африкански произход. Комерсиалното производство стартира, благодарение на английският етно-музиколог Хю Трейси. Калимба е последното име, с което е известен традиционният ламелофон. "Lamella" е латинското название на пластина, а "Phone"  е гръцката дума за звук.

мбира Древна мбира Съществуват приблизително 100 различни вида на традиционни, Африкански ламелофони с различни настройки, позиция на тоновете и имена. Преди повече от 50 години никой, извън Африка не е познавал, камо ли да е свирил на такъв инструмент. Днес калимбата се използва еднакво успешно от любители, както и от известни, професионални музиканти. В soundmart.bg калимбата е един от ТОП продаваните продукти за изминалата 2021 година. Право пропорционално на огромното търсене е и също толкова голямото разнообразие на цветови гами и дизайни на калимби. В нашия магазин ще откриете "диамантите" на немската марката Sela, в чиито инструменти ще откриете модерен дух, иновативен дизайн и ще се насладите на невероятно преживяване още при първата си среща с която и да е от калимбите им!

Нека да се фокусираме върху няколко интересни факта за калимбата.

Инструментът калимба съществува отпреди около 3000 години, познат със старото си име мбира. Съществуват факти, че се е появил едновременно на две различни места в Африка. Според проучване калимбата е създадена като портативен вариант на инструмента ксилофон.

Калимбата е национален инструмент на Зимбабве. Местните "шони" вярват, че бог е изпратил мбирата на хората, за да привлече духа на техните предци. Ето защо в церемонията по "бира", мбирите свирят любимите песни на починалия, за да примамят духа му да се върне за известно време и да посети любимите си. Въпреки всичко, обаче те вярвали, че духът ще се върне само, ако звуците от мбирата са достатъчно красиви и майсторски изсвирени!

Хю Трейси Хю Трейси Хю Трейси е значително повлиян от мбирата. Той започва да изгражда свои калимби в края на 50-те години на миналия век, използвайи западната скала "До - Ре - Ми". През 60-те години на миналия век, синовете му Андрю и Пол написват музикално ревю, наречено "Wait A Minim", което става популярно в цял свят.

Въпреки всички проучвания и известни факти обаче, точните история и произход на калимбата все още остават загадка. Съществуват много различни истории асоциирани с калимбата и е твърде трудно да се стигне до окончателно заключение. Д-р. Хю Трейси ни оставя купчина от истории, които събра по време на пътуванията си из Африка. При интерес може да ги прочетете и да научите още интересни факти тук - https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Tracey

Калимби Sela Калимби Sela

Разгледайте палитрата ни от разнообразни видове калимби Sela и изберете страхотно музикално забавление за себе си или за любим човек!