Категории
Вашата кошница

Електрически китари

Много музикални инструменти съществуват от стотици години. Електрическата китара е много по-нова.

Първите модели се появяват около 1950 г. От този момент нататък музиката никога не е била същата: поп музиката нямаше да е поп музика без електрически китари, например. Не е чудно, че много начинаещи искат да се научат да свирят на китара.


Инструментът

На акустична китара струните вибрират в горната част на резонаторната дъска. На електрическата китара е различно: вибрациите на струните се улавят от един или повече магнитни адаптери, които се намират под струните. Те преобразуват вибрациите в сигнал, който отива към усилвателя.


Адаптерите са много важни за звука на китарата. Има два основни типа: единични намотки и така наречените хъмбъкери. Единичните бобини звучат по-ярко от хъмбъкърите. Звукът на хъмбъкърите е по-дебел и по-топъл.


Самите електрически китари се предлагат в различни разновидности. "Тялото" на китара е изработено от масивно дърво. Китарите с кухо или полу-кухо тяло имат (частично) куха резонаторна дъска. В този случай тя допринася за звука, точно като акустична китара.


Грифът на солидното тяло може да бъде прикрепен с болтове или залепен към китарата. За китари с прикрепен гриф чрез болтове, обикновено се използват материали, като Елша или Ясен. Това дава ясен и прецизен звук. За китари със залепени грифове, по -често се използва махагон, което допринася за по-объл и топъл звук.


Моделът на китарата е от основно значение за външния вид на инструмента. Както и финишът (завършекът), разбира се. Има много вариации!


Как избирате първата си електрическа китара?

Изборът на първата ви китара често се основава на вашия музикален вкус и на изпълнителите, които оценявате. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилния избор.


За джаз и блус звук, ние сме склонни да използваме кухи и полу -кухи китари, които предлагат приятна закръгленост, топъл звук и хъмбъкер пикапи, които осигуряват много прилично изходно ниво.

За много гъвкав поп и рок звук, ние ще се стремим към модели от тип Stratocaster или Telecaster, които предлагат много широка звукова палитра, блясък и добра динамика. С тези китари можете да правите почти всичко. Освен това са доста леки.

Ако харесвате по-тежък рок, тогава отидете на китари тип Les Paul. Humbuckers ви дава много сила, за по-наситени звуци.


Не забравяйте, че преди всичко, за да звучи добре вашата електрическа китара, имате нужда и от добър усилвател!